Hoe weet je of je een gezonde relatie met eten hebt?
Ben jij de ‘hele’ dag bezig met wat je wel en niet mag eten?
Heb je een schuldgevoel als je iets gegeten hebt dat je in het hokje ‘ongezond’ eten hebt gestopt?
Heb je regels wanneer je mag eten of denk je regelmatig ‘dat heb ik wel verdiend’?
Dit zijn aanwijzingen dat je geen gezonde relatie met eten hebt.
Een gezonde relatie met eten betekent niet dat je alleen maar gezond eet. Want zelfs als je alleen maar ‘gezond’ zou eten betekent dat niet meteen dat je relatie met eten ook gezond is. Dat zijn 2 dingen die je los van elkaar mag zien.
Een ongezonde relatie met eten betekent ook niet dat je een eetstoornis hebt, maar het is wel belangrijk om je relatie met eten aandacht te gaan geven.
Heb jij een gezonde relatie met eten of niet? Doe de test!
Wat is de reden dat je een ongezonde relatie met eten hebt?
Een verstoorde relatie met eten is het gevolg van de dieetcultuur. De dieetcultuur heeft jou ‘opgevoed’ in het denken dat je een bepaald gewicht moet hebben, dat je bepaalde dingen wel of niet zou moeten eten, dat je eten indeelt in calorieën en waarschijnlijk ook dat het volgen van een dieet erbij hoort, dat je leeft van het ene naar het andere dieet.
Die dieetcultuur heeft je leren denken dat je niet sport omdat je het leuk vindt, je er lekkerder en energieker van voelt maar iets wat je moet doen om af te vallen.
Oftewel je eet niet meer omdat je het lekker vindt maar omdat het past binnen je dieet.
Je sport alleen maar in de periode dat je intensief met afvallen bezig bent.
Wat is het gevolg van altijd op dieet zijn?
Als je altijd op dieet bent verstoor je de processen in je lichaam. Je lichaam is namelijk van nature heel goed in staat om alles voor je te regelen. Het kan de voedingsstoffen die je nodig hebt uit je voeding halen en uit je voeding de energie halen die nodig is voor die processen én om jou je dagelijkse dingen te laten doen.
Daarvoor zijn een 2 dingen hard nodig:
- Goed eten en drinken
- Voldoende eten en drinken
Waar gaat het dan mis als je een dieet volgt?
Je eet voedingsmiddelen die te bewerkt zijn, denk aan light producten met een hoop toevoegingen, shakes en maaltijdrepen. Of je eet te eenzijdig doordat er in de menu’s die je volgt weinig variatie zit of alleen producten die volgens dat ene dieet in het hokje ‘goed voor je’ passen.
Je eet te weinig. Natuurlijk als je wilt afvallen zul je in een calorietekort willen zitten. Alleen als je van dieet naar dieet leeft is de kans groot dat je structureel te weinig eet. Niet in de laatste plaats omdat je denkt ‘ieder pondje gaat door het mondje’ dus ik moet zo min mogelijk eten. Als jij jarenlang (veel te) weinig hebt gegeten dan is de kans groot dat je lichaam in de zogenaamde overlevingsstand is komen te staan. Je lichaam is er namelijk op gebouwd om met schaarste aan voedsel om te gaan.
Je lichaam zal steeds efficiënter met deze beperkte hoeveelheid voeding omgaan, want het probeert jou, koste wat het kost, in leven te houden. Je lichaam gaat dan heel efficiënt om met iedere kruimel voedsel en een beetje overschot wordt direct opgeslagen als vet.
Eetregels
Jarenlang diëten volgen. Waarbij elk dieet een net ander principe aanhangt. Artikelen in magazines, op radio of social media of de verhalen van je moeder en vriendinnen allemaal bronnen van wat wel en niet goed voor je zou zijn. Het heeft jou gevormd en uit elk dieet of elke bron heb je vast iets meegenomen en zo je eigen eetregels opgesteld.
Het hebben van eetregels lijkt controle te geven over je eetgedrag en je gewicht. Helaas hebben al die regels vaak het tegenovergestelde effect en geven je het gevoel dat je tekortschiet en levert vooral frustratie op over alles wat je niet mag.
Wie herkent het niet, je had je net op maandagochtend voorgenomen om nu écht te gaan beginnen met afvallen… En, je raadt het al, die leuke collega is jarig én heeft ze zelfgebakken taart bij zich. Tja, die kan je toch niet weigeren nu ze zoveel moeite heeft gedaan? Dan is je goede voornemen al snel als sneeuw voor de zon verdwenen. En erger nog, voor je gevoel is alles weer compleet mislukt. Met als gevolg dat je jezelf een grote mislukkeling vindt met een totaal gebrek aan doorzettingsvermogen.
Hoe ziet een gezonde relatie met eten eruit?
In een gezonde relatie met eten
- Weeg je niet af wat je eet
- Tel je geen calorieën
- Zeg je niet ‘dat heb ik wel verdiend’ of ‘dat zou ik eigenlijk niet moeten doen’
- Eet je zonder schuldgevoel chocola en appels
- Is het geen probleem voor je dat je de ene dag wat ‘gezonder’ eet dan de andere
- Denk je niet ‘mag ik dit wel?’ maar ‘wil ik dit wel?’
- Sport je omdat je daarna lekkerder voelt, niet om dat glas wijn te kunnen drinken
- Laat je je vriendinnen lekker praten over wat ze nu weer hebben gehoord over eten en afvallen zonder dat je erin meegaat
- Is het getal op de weegschaal niet belangrijk voor je
Zo krijg je een gezonde relatie met eten
Om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen, is het dus belangrijk om deze regels los te laten en te leren vertrouwen op je lichaam. Maar hoe doe je dat?
Eet intuïtief:
Intuïtief eten betekent dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Die signalen helpen je om te bepalen wanneer, wat en hoeveel je moet eten. Dit betekent dat je stopt met het volgen van strikte regels en/of diëten en je concentreert op het voeden van je lichaam op een manier die bij je past. Je gaat leren om te herkennen wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit en eet op basis van deze signalen.
Zorg voor variatie:
Het is belangrijk om een grote variatie aan voedingsmiddelen te eten om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus schrap dat vaste weekmenu en boodschappenlijstje en probeer eens een nieuw recept uit. Zo heb ik een tijdje lang elke week 1 nieuw recept opgezocht en uitgeprobeerd. Was het lekker? Dan heb ik het inmiddels al veel vaker gegeten. Was het niet lekker, dan hadden we die avond pech. 😉 Wat ik ook wel doe is dat ik bedenk in welke groente ik trek heb en dan ga ik googelen tot ik een recept vind wat me aanspreekt.
Eet met aandacht:
Het is belangrijk om de tijd te nemen voor je maaltijden en om bewust te eten. Dit betekent dat je je concentreert op het eten en de smaak, geur en textuur van het voedsel. En je niet laten afleiden door de televisie of je telefoon. Dus leg die telefoon even weg terwijl je aan tafel zit. Of zorg er überhaupt voor dat je aan de eettafel eet. Maar hé, ook dit moet geen ‘moetje’ worden hè, soms kan even heerlijk op de bank hangen en je boterhammen eten ook fijn zijn.
Verbied jezelf geen voedingsmiddelen:
Tenzij je een allergie of intollerantie hebt is er geen reden om bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgroepen te vermijden. Het kan zelfs leiden tot ondervoeding en kan een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Je mag alles eten wat je wilt! Alleen, maar dat hoort eigenlijk bij het volgende punt, kun je jezelf afvragen, wil ik alles eten? Word jij en dus je lichaam echt blij van datgene wat je in je mond stopt?
Luister naar je lichaam:
Het is belangrijk om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en jezelf toestemming te geven om te eten wanneer je honger hebt. Maar ook om te stoppen wanneer je vol zit, ook al is je bord nog niet leeg. Probeer niet te letten op externe factoren, zoals calorieën tellen, en luister in plaats daarvan naar je lichaam. Als klein kind wisten we heel goed wanneer we genoeg gegeten hadden, we wisten nog precies hoe we naar ons lichaam moesten luisteren. Alleen zijn we dat helaas verleerd, bijvoorbeeld door regels als; ‘je moet je bord leegeten’ of ‘nee je kunt nu geen honger hebben je hebt net nog gegeten’. Of ‘ik eet altijd maar 2 boterhammen en ik mag er niet meer want dat past niet binnen de hoeveelheid calorieën die ik vandaag mag eten’. Terwijl je gewoon wel nog trek heb. Het risico van niet luisteren naar je lichaam is dat je uiteindelijk toch wat gaat eten en dan niet meer de beste keuzes maakt op dat moment. Of zelfs een eetbui hebt en je geen rem meer hebt.
Zorg voor een positieve mindset:
Het is belangrijk om een positieve houding te ontwikkelen ten opzichte van voedsel en jezelf. Vermijd negatieve woorden over jezelf en vervang deze door positieve woorden en gedachten. Richt je op het voeden en verzorgen van je lichaam in plaats van op het veranderen van je uiterlijk. Als je elke dag tegen jezelf zegt dat je een vet varken bent dat ook nooit iets kan volhouden dan is dat echt heel heftig, dat zeg je toch ook niet tegen je beste vriendin? Wees dankbaar voor je lichaam en wat het wel kan. Doe eens lief! Niet alleen tegen je vriendin en iedereen in je omgeving maar zeker ook tegen jezelf!
Beweeg op een manier die bij je past:
Lichaamsbeweging is belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn, maar het is belangrijk om op een manier te bewegen die bij je past en die je plezier geeft. Vermijd overmatig bewegen als middel om calorieën te verbranden of gewicht te verliezen. Want hoewel beweging/ sporten wel wat bijdraagt aan het bereiken van je doel is dat maar een heel klein percentage.
Door een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, kan je een gezond en gelukkig leven leiden zonder de beperkingen en angsten die regels rondom eten en afvallen vaak met zich meebrengen. Maar het belangrijkste is wel dat je nooit meer een dieet hoeft te volgen. Als je echt leert luisteren naar jezelf en je lichaam dan weet je precies wat je lichaam nodig heeft en van je vraagt. En nee, dat is niet 24-uur per dag chocola…