Het is weer die tijd van het jaar. De tijd van samenkomen, samen vieren, samenzijn. Lange donkere dagen buiten, kaarsjes aan en gezelligheid binnen. Maar ook de tijd van chocoladeletters, kruidnoten, kerstdiners, gourmetten en oliebollen. De maand die bekend staat om verleidingen, te veel en ongezond eten en kilo’s aankomen. Hoe kan je de decembermaand, met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw gezond doorkomen? Ik geef je hieronder 9 tips.
1. December is geen feestmaand
December wordt natuurlijk wel de feestmaand genoemd maar van de 31 dagen die de maand heeft zijn er maar 4 dagen die je als feestdag Sinterklaas, 2 kerstdagen en oudejaarsdag, kunt zien. Een simpele rekensom vertelt me dat er dus nog 27 ‘gewone’ dagen overblijven. Houd het die dagen dan ook wat meer gewoon, neem dan hooguit 1 of 2 keer per dag iets kleins en verder eet je gewoon je normale maaltijden.
2. Houd je doel voor ogen
Als je dit blog leest is dat waarschijnlijk omdat je voor jezelf een doel hebt op het gebied van gezond leven en/of afvallen. En is je verwachting dat je dat een stuk moeilijker afgaat in de decembermaand, toch?
Maar het gaat erom dat jij voor jezelf goed weet wat je wilt en waarom je dat wilt. Dat je goed naar je lichaam kunt en gaat luisteren. Dat je goed voor je lichaam wilt zorgen. Als je dat allemaal weet en doet, dan zorgt dat ervoor dat je gezond blijft eten en leven ook in de decembermaand vol verleidingen.
3. Geniet!
Je zult al door hebben dat je hier geen recepten vindt met gezondere versies van gevulde speculaas of kerststollen. Ik vind het namelijk veel belangrijker dat je gewoon geniet tijdens de feestdagen (en dat zijn er dus maar 4). Je komt echt geen kilo’s aan tussen kerst en oud en nieuw. Soms lijkt dat misschien wel zo maar dan zijn er andere factoren die een rol spelen. Je hebt misschien wat zouter gegeten dan anders, meer vezels gegeten waardoor je ook wat meer vocht vasthoudt, je bent nog niet naar het toilet geweest, noem maar op.
Als je jezelf dingen verbiedt maak je het jezelf alleen maar lastiger. Je helpt jezelf er enorm mee door alles te mogen eten. Je kunt jezelf wel de vraag stellen of je alles wilt eten. En daarmee kom ik eigenlijk terug bij tip 2. Want als jij je doel helder voor ogen hebt dan zul je waarschijnlijk niet alles willen eten.
4. Beweeg!
Bewegen is goed en je doet je lijf echt een plezier door niet de hele dag op de bank te blijven hangen. Je hoeft echt niet meteen naar de sportschool om meer te bewegen. Nu wilde ik eigenlijk iets roepen over wandelen of fietsen maar dat kan je zelf ook wel bedenken. Wat ik zelf wel een leuke manier vind om even lekker te bewegen is dansen. Dat kan ik absoluut niet en ik hoop ook altijd dat de buren het niet zien. Dus doe eens gek, zet wat swingende kerstliedjes op en dans lekker door de woonkamer, trek de gordijnen dicht als je niet wil dat de buren ook meegenieten.
5. Drink voldoende
Honger en dorst worden nog weleens met elkaar verward. Als je te weinig drinkt kan je lichaam je voor de gek houden en een honger signaal afgeven terwijl je dus eigenlijk dorst hebt.
Door te drinken vul je jouw maag ook en het helpt bij je spijsvertering. Kies voor een lekkere kop koffie of (kruiden)thee of water met een smaakje.
6. Wees lief voor jezelf
Ik blijf het herhalen maar wees lief voor jezelf… het is nu eenmaal een lastige tijd vol verleidingen. Is het een keer niet gelukt om iets te weerstaan geef het dan niet op maar ga daarna vol goede moed gewoon weer verder.
En kijk ook eens naar wat er wel goed gaat want ik denk zomaar dat dat veel meer is dan dat wat nog even niet gaat zoals je zou willen!!! Vind je dat nog lastig? Dan zou je bijvoorbeeld elke dag je intentie voor die dag kunnen zetten. Of aan het einde van elke dag even kort 1 tot 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent of blij mee was voor die dag. Dan zul je vanzelf zien dat er meer goed gaat dan je nu denkt.
De lat ligt zo hoog als jij hem hebt gelegd!
7. Eet gezond en gevarieerd
Goed dan heb je dus die 27 gewone dagen en daarnaast eet je waarschijnlijk ook op de 4 feestdagen nog wat gewone maaltijden. Maar wat eet je dan?
Allereerst, eet voldoende! Wat ik vaak hoor is dat vrouwen geneigd zijn om overdag wat minder te eten omdat ze ’s avonds nog een feestje hebben of uit eten gaan. Maar juist dan loop je het risico dat je gaat snaaien, je lichaam heeft gewoon genoeg voeding nodig gedurende de dag. En als jij overdag niet genoeg gegeten hebt dan is de kans dat je dat ’s avonds gaat compenseren erg groot en je dus overeet. Waardoor je je vervolgens niet lekker voelt en baalt van jezelf en je gebrek aan discipline… Voel je hem al?
Daarnaast kies je voor de maaltijden waar jij invloed op hebt voor lekker veel variatie in wat je eet. Groente kun je bijna onbeperkt eten dus dat kan altijd. Eet 2 tot 3 stuks fruit op een dag en producten van volkoren granen. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste maak het lekker! Niemand houdt van smakeloos eten. Als je een smaakvolle maaltijd hebt die je voedt en vult dan is je lichaam blij en houd jij het langer vol.
Wil je meer lezen over wat gezond eten is? Dan verwijs ik je graag naar het uitgebreide blog wat ik daar over schreef. Klik hier.
8. Gezelligheid zit niet in een pakje
Waar koop jij je gezelligheid? We zijn zo gewend en opgevoed met het idee dat je gezelligheid vindt in eten en drinken dat het lastig is om dat los te laten. Maar gezelligheid komt toch van het gezelschap waar je mee bent? Ik vind mezelf best een gezellig persoon (niet altijd, dat weet ik van mezelf hoor). Dus dan neem ik aan dat omgeving het gewoon ook gezellig vinden als ik erbij ben zonder dat ik een wijntje drink of een appelpunt eet.
Het is toch best iets geks toch? Dat we gezelligheid willen vinden in eten en drinken (drinken we gezellig een wijntje? Of “doe niet zo ongezellig” als je iets afslaat.
Want hoe gezellig is het als we bakken chagrijnig een heerlijke punt appeltaart zitten te eten?
Ik hoop dat je hier eens over nadenkt. Waar haal jij je gezelligheid? Want als we gezelligheid met elkaar weten te vinden in de leuke gesprekken. Het samenzijn met elkaar en die gezelligheid niet zoeken in eten of drinken. Wordt het dan niet makkelijker om dingen te laten staan?
9. Toch een suikerdip?
Je herkent het vast wel… Je eet voor je gevoel eigenlijk veel te veel maar toch heb je de hele tijd trek, je kunt blijven eten en lijkt geen of maar heel kort een verzadigd gevoel te hebben en daar heb je de volgende dag vaak ook nog last van. Dat is dus een suikerdip. Je eet wel veel maar vooral de ‘snelle’ suikers. Door die suikers stijgt je bloedsuikerspiegel keihard om daarna ook weer keihard te zakken en dus heb je binnen 1 of 2 uur alweer trek en je voelt je moe en lusteloos.
Wat kun je dan doen als je toch die suikerdip hebt? Drink even wat water, koffie of thee, zonder zoetigheid erin of erbij. Eet iets met voldoende vezels, langzame koolhydraten en wat eiwitten. Een volkoren boterham met kaas, wat rauwkost of een handje ongezouten noten.
Ga even naar buiten, buitenlucht en beweging doet je goed en je hebt even wat afleiding. Pak zo snel mogelijk weer terug op je normale eetpatroon.
De decembermaand gezond doorkomen? Het kan wel!
Ik ben ervan overtuigd dat je de decembermaand gezond kan doorkomen. Maar het belangrijkste is daarvoor dat jij jezelf niet laat meeslepen in alle drukte en gekheid rond de feestdagen. Dat jij voor jezelf kiest, lief bent voor jezelf en gezelligheid zoekt in andere dingen dan eten of drinken.
Ik wens je veel gezelligheid in deze maand!
Wil jij succesvol afvallen, jouw doelen bereiken en dat zonder dieet?
Ontdek hoe in de 5 sleutels naar een gezond gewicht (zonder wéér een dieet). Want hoeveel heb jij er al geprobeerd?